[...] niektóre dane skłaniają do pewnej refleksji (o czym wspomniał już Łukasz): czy słuszne są zalecenia żywieniowe zgodnie z którymi podstawę naszej diety powinny stanowić produkty, do których spożycia - biorąc pod uwagę pewne uwarunkowania anatomiczne, fizjologiczne - nie jesteśmy zbyt dobrze przystosowani i które przez długi czas nie były [...]
[...] niedoborów. Dietą się urozmaica przede wszystkim by uniknąć niedostatku danych substancji oraz by nam się Ona nie znudziła. Zmień ten posiłek oraz postaraj się o lepsze produkty. Jak wcześniej napisałem, zamień pieczywo na coś innego bądź w ogóle pozbądź się tutaj węglowodanów. Wędlina, kiełbasy, kabanosy oraz inne produkty wędzarnicze [...]
[...] odnosnie tluszczow zwierzecych. Ostatnio nawet czytam kolejna ksiazke napisana przez dyplomowana pania dietetyk i odnosnie tluszczow jest, ze max 30% pozywienia, by wybierac produkty jak najbardziej ubogie w tluszcz, ze to wlasnie tluszcz czyni nas otylymi, maslo i smietana na zakazanej liscie itd... Ja w kazdym razie czuje sie bardzo dobrze po [...]
[...] zużywać białko jako źródło energii, czasem nawet do tego stopnia, że niszczone są ważne dla życia tkanki, takie jak narządy czy mięśnie. Źródłem są mięso, drób, ryby, produkty mleczne, jaja. Zaleca się, aby występowało ono w każdym posiłku. *Tłuszcze, które wbrew pozorom nie przyczyniają się do nadwagi w takim stopniu jak węglowodany [...]
[...] naturalne bezglutenowe zboża - kukurydza i ryż oraz wszystkie ich przetwory, a także soja, proso, gryka, sorgo, mąka ziemniaczana, tapioka itd. Za bezglutenowe można uznać produkty z surowców naturalnie bezglutenowych lub skrobi pszennej, w których zawartość glutenu nie przekracza 1 mg/100 g produktu. Coraz częściej producenci umieszczają na [...]
[...] ilości mięsa, produktów konserwowanych i wędzonych, a także pacjenci przyjmujący antybiotyki, oraz poddani zabiegom radioterapii lub chemioterapii. Dlaczego nie wszystkie produkty probiotyczne pomagają? W codziennym pożywieniu źródłem bakterii probiotycznych są przede wszystkim mleczne przetwory fermentowane jak: kefiry, jogurty czy mleko [...]
[...] g owoców / dzień, najlepiej podzielonych na 2 posiłki. Szczególnie wybieraj owoce o intensywnych barwach typu granat. Sięgaj po owoce właściwe dla danego sezonu. · Wybieraj produkty zbożowe pełnoziarniste, razowe zamiast tych z mąki oczyszczonej; wybieraj ryż brązowy i dziki, Często zjadaj nieoczyszczone kasze. Im bardziej oczyszczone ziarno, [...]
[...] takim przypadku należy spożywać produkt w nieregularnych odstępach (gdyż w przeciwnym razie można się przyzwyczaić do niego i w rezultacie spożywać większe jego ilości) jako produkty energetyzujące. Die Fat - Binder (spoiwa odpowiedzialne za "wyłapywanie" tłuszczów w organizmie) Ekstrakt z kaktusa i chitosan podobnie jak węglowodany z [...]
[...] np na pół roku na keto już zmniejsza takie ryzyko?Tak. "Niektóre badania dowodzą, że dieta ketogeniczna „głodzi” komórki rakowe. Jak to możliwe? - Dieta bogata w tak zwane produkty wysokoprzetworzone, prozapalne i ubogie w wartości odżywcze, może przyczyniać się do proliferacji komórek nowotworowych. - W diecie ketogenicznej zdrowe komórki [...]
No własnie moze IG niema wielkiego znaczenia ale samo to ze jedząc mniej przetworzone produkty chronimy w jakis sposób swoje zdrowie. Czlowiek jest bardziej przystosowany do tego zeby taki pokarm jeść niz zeby szamac produkty wyjałowione ze wszystkiego co dobre. Duża część dzisiejszych chorób jest tak naprawde spowodowana brakiem witamin,mineralów [...]
[...] posiłki(szczególnie w dni nietreningowe, np: zamiast standardowego posiłku po treningu), myślę tutaj np: o soczewicy. Resztę zapotrzebowania na węglowodany powinny stanowić produkty o możliwie niskim IG (kasze gruboziarniste, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy - osoby o niskiej wrażliwości insulinowej powinny ograniczyć te produkty i [...]
[...] jakimiś zawodami, ale na co dzień nie ma co szaleć. Węgle złożone są wystarczające moim zdaniem. Poza tym nikt tutaj nie demonizuje świeżych/mrożonych owoców. Najgorsze są produkty pozbawiające owoców błonnika czyli np. soki, ekstrakty, syropy glukozowo-fruktozowe. W ogóle owoce przemysłowo przetworzone nie mają praktycznie już żadnych wartości [...]
[...] o niskim stopniu przetworzenia charakteryzują się dużo niższą kalorycznością. Co za tym idzie, zupełnie inną objętość będzie miał posiłek dostarczający 500kcal oparty o produkty takie jak brązowy ryż, chude mięso, świeże warzywa i oliwę z oliwek, a posiłek o podobnej kaloryczności oparty o białe pieczywo i smażone w głębokim tłuszczu frytki. [...]
Zamierzasz uwzględniać w diecie ryby (zwłaszcza tłuste)? To ważny dodatek. Sięgasz akurat po produkty nabiałowe ubogie w wapń, co nie jest dobrym rozwiązaniem, szczególnie przy tendencji do odkładania tkanki tłuszczowej w okolicy pasa. Mozzarella to znacznie lepszy wybór niż ser biały chudy. Jako źródło węglowodanów dodaj owoce. Byłoby też [...]
[...] Musielibyśmy spożywać bardzo duże ilości warzyw i owoców, produktów zbożowych i białka, przy założeniu, że zawierają one właściwe ilości suplementów. Kupowane w sklepach produkty są bardzo ubogie w składniki mineralne, a wręcz pozbawione ich, na co wpływa wiele czynników, m.in.:  Transport i przechowywanie. Produkty spożywcze [...]
[...] i pieczywo z pełnego przemiału ziarna. Warzywa i owoce są na ogół ubogie w cynk, więc na niedobór tego pierwiastka mogą cierpieć wegetarianie. Wchłanianie cynku zmniejszają produkty bogate w błonnik oraz zawierające dużo wapnia i fosforu (np. produkty mleczne). Zawartość cynku ostrygi wędzone 85 g - 103 ostrygi surowe 100 g - 63 duszone [...]
Nie pomyliło Ci się z tą lizyną? To produkty zbożowe są ponoć ubogie w lizynę,a nie właśnie twaróg. No chyba,że może inny nabiał choć to raczej z jednej krowy.
[...] jest gronkowcami lub paciorkowcami, podostre — wirusowe, oraz przewlekłe, których najczęstsza postać to choroba Hashimoto, choroba autoimmunizacyjna, w której produkty tarczycy traktowane są przez organizm jak antygeny i powodują powstawanie przeciwciał niszczących jej tkankę. NOWOTWORY TARCZYCY: gruczolaki pojedyncze lub mnogie [...]
[...] ale wybieram świadomie potrawy mniej kaloryczne, ubogie w cukier i jem małe porcje. Omijam ziemniaki, makrony, chleb. Całkowicie wykluczyłem: cukier, słodycze, alkohol, produkty przetworzone (ukryty cukier). Co do ćwiczeń, to tak je polubiłem, że ciężko mi je odpuszczać. Nie wyobrażam sobie dnia bez podniesienia hantli choćby kilka razy. [...]